Hoe voorkom je een burn-out?

Regelmatig wordt me gevraagd wat de signalen zijn van een dreigende burn-out. Wanneer zit je in de gevarenzone?


Een duidelijk signaal is als je vind dat je geen tijd hebt om uit te rusten en ontspanning te zoeken. Ook als je wel die behoefte voelt of als je omgeving je duidelijk maakt dat dat heel goed voor je zou zijn.  Het is een valkuil om over een langere tijd te denken dat je later wel kunt gaan uitrusten, als je meer tijd hebt. Alsof die tijd iets is wat zich op een gegeven moment wel gaat aandienen, iets is wat je overkomt, iets om op te wachten.

Zelf heb ik ook lang zo gedacht, tot ik zelf een burn out kreeg. Ik heb ervan geleerd, ken de signalen en leer dit ook anderen tijdens trainingen en coachingssessies. Stap 1 is het herkennen van het signaal, stap 2 is het er vervolgens naar luisteren.  En dat vraagt meestal vervolgens om duidelijke keuzes te maken en er naar te handelen.

 

Een eenvoudig voorbeeld uit mijn eigen praktijk;
Het is al een tijdje heel hectisch, met werk, gebeurtenissen in de familie, door ziekte en een sterfgeval. Manlief en ik vatten het plan op een weekendje weg te gaan. "Leuk" zeg ik, "maar niet de aankomende weekenden, dan heb ik geen tijd". "Over drie weken dan?" " Ja goed",  zeg ik en ik denk "een nachtje weg, van zaterdag tot zondag". ""Lekker weg, van vrijdag tot maandag" zegt manlief. Ik schrik "nee, vrijdag kan eigenlijk al niet, maar maandag kan écht niet!" We plannen een weekend over een tijdje, van vrijdag tot zondag.

Tot ik mijn eigen nieuwsbrief lees over tijd nemen voor jezelf. En een aantal Mindfulness trainingen voorbereid. En nadenk, over zorgen voor jezelf, jezelf tijd gunnen, over balans tussen inspanning en weer opladen.

"Misschien kan ik ook wel volgend weekend" zeg ik later tegen manlief. En misschien ook wel de maandag erbij..."."Als ik een beetje goed plan, een paar dingen laat vallen en andere iets naar een later tijdstip verplaats".

Ik heb het megelukkig weer op tijd herinnerd; tijd ergens voor hebben is niet iets wat je overkomt maar iets wat je zelf creëert. Het vraagt creativiteit en keuzes maken. Er zijn veel belangrijke zaken om je tijd aan te besteden, maar tijd nemen om uit te rusten en op te laden hoort daar ook bij.

Inmiddels hebben we de knoop doorgehakt en verheug ik me op ons uitstapje. Ik ben blij met de les voor mezelf maar vooral blij met het vooruitzicht op een paar heerlijke dagen vrij!

4 maart 2016 Category: gezondheid en energie

Return