Meditatie voor mensen die niet stil kunnen zitten

pantoffels

Ze zeggen wel eens dat schoenmakers zelf lopen op schoenen met gaten erin...

Deze Mindfulness coach merkt aan zichzelf dat ze steeds meer gehaast voelt in deze drukke tijd.
Een mooi moment om weer eens een nieuwe oefening uit te proberen. Alles wat ik in mijn werk toepas maak ik me altijd eerst zelf eigen. De beroemde monnik en Mindfulness leraar Tikh Nath Hanh heeft een mooie loopmeditatie-oefening die ik nog nooit heb gedaan. Die lijkt mij voor nu heel geschikt.

 

 

Nu vind ik Mindfulness vooral leuk als het lekker praktisch toepasbaar is, dus ik begin gewoon thuis, op mijn pantoffels; lopen van de keuken naar de kamer en terug.

 

Dat gaat als volgt; inademen betekent een stap voorwaarts, uitademen een volgende stap, stilstaan, inademen tijdens een stap, stilstaan, uitademen tijdens een een stap, enzovoorts.

De eerste stappen hebben tot gevolg dat de hond van schrik begint te blaffen, vervolgens lig ik zelf in een deuk als ik me realiseer dat ik hele dwaze grote stappen aan het nemen ben. Daar begint al een klein lichtje te branden, waarom maak ik het mezelf zo moeilijk?

Na heel veel stappen en heel veel gedachten (hoe moeilijk is het toch om iets met aandacht te doen, is het wel nuttig, maak ik mezelf niet belachelijk) komt er rust in mijn stappen en in mijn hoofd. De hond, die nog een tijdje al likkend aan mijn hand is meegesukkeld, is er inmiddels bij gaan liggen.

Ik wandel nu rustig, en ik wordt vooral rustig van binnen. Mijn ademhaling is nu veel langzamer, mijn hoofd een stuk leger.

Totdat.... ik me begin af te vragen hoe lang ik dit moet volhouden. Is het al genoeg? Geef ik niet te snel op?

Ik realiseer me dat ik in de volgende valkuil ben gestapt van streng zijn en oordelen vellen en de lat veel te hoog leggen.
Dat inzicht brengt me weer tot rust.
Voor nu is het mooi geweest.

Is het zinvol? Zeker! Als ik onrustig ben, te onrustig om bijvoorbeeld te gaan zitten en mediteren ga ik zeker weer deze loopmeditatie doen. Ook is het leuk voor workshops en coachingswandelingen.

Wie weet kom je me nog eens tegen, heel langzaam voortbewegend, ergens op straat of in het bos.

Lachen mag, zelf proberen ook!

2 december 2014 Category: aandacht en het hier en nu

Return