Wat je kunt leren van tomatensaus?

Vanwege mijn volle agenda stond ik om 1 uur s’middags tomatensaus te maken. Nu klinkt dat misschien alsof ik tijd heb om midden op de dag heerlijk in de keuken te staan, maar het was eigenlijk het enige moment die dag dat ik even vrij was. Dus alvast aan de slag met het avondeten. Pasta met zelfgemaakte tomatensaus met verse groentes en kruiden.

tomatensaus

Nou heb ik de neiging om in mijn hoofd altijd al een stap verder te zijn dan waar ik in de praktijk mee bezig ben. Je kent dat misschien wel. Als ik de was opruim ben ik al bezig met de boodschappen die ik later ga doen, als ik mijn mail doorneem ben ik al bezig met de column die ik later ga schrijven etc. .

Met koken is het echter zo dat veel gerechten alleen lekker smaken als je er tijdens het klaarmaken aandacht aan besteedt.

Zo had ik eens een heerlijke Indiase rijsttafel bereid waar man en vrienden heerlijk van hadden zitten smullen. Bij een later etentje met weer precies dezelfde gerechten keek manlief mij teleurgesteld aan en vroeg wat ik met het eten gedaan had. Het viel eerlijk gezegd nogal tegen. Heel vreemd, want het waren dezelfde gerechten, met dezelfde ingrediënten….. 

Het enige verschil was dat ik de eerste keer alle tijd had genomen om te koken en deze keer met de nodige haast het eten had bereid. Wat was er gebeurd? Misschien net iets minder zorgvuldig de kruiden toegevoegd, niet goed geroerd, niet precies de juiste ingredienten gesneden, gehakt en gemengd? . Net iets minder geproefd en daardoor niet hier en daar iets bijgedaan? Wie zal het zeggen. Aandacht maakt kwaliteit en gebrek aan aandacht levert soms een teleurstellend resultaat.

Deze middag wilde ik echt Mindful met mijn tomatensaus aan de slag. Juist als ik het druk heb is het heerlijk om me op één ding tegelijk te concentreren. Dat geeft rust. Zo werd ik al gauw meegenomen door de geuren. Eerst rustig de ui en knoflook fruiten, rozemarijn fijnhakken en tijmblaadjes toevoegen (je krijgt blaadjes tijm trouwens ook écht niet van de steeltjes af als je dat snel probeert te doen!) en al gauw rook het heerlijk in de keuken. Dat ik alleen maar het keukenraam open hoef te doen om verse kruiden te kunnen plukken (ik heb de vensterbank omgetoverd tot kruidentuin)  is al zo leuk dat het heel makkelijk is om Mindful te zijn. Het hier en nu is immers zo leuk dat mijn gedachten helemaal niet de neiging hebben om af te dwalen.

Maar vaak is het lastig om ergens je volle aandacht aan te schenken. Soms heb je zelfs helemaal niet door dat je er niet helemaal bij bent. Misschien ken je het wel, de ene dag heb je met je puber een leuk gesprek en de volgende dag is er na twee zinnen al spanning en irritatie. Je denkt dat het aan het moment ligt, misschien was het op school niet zo leuk, of je geeft de hormonen de schuld. Kan allemaal. Maar hoe zat je er zelf bij? Was je er helemaal voor je kind of zat je ondertussen met je aandacht bij je werk, of werd je wellicht afgeleid door de piepjes op je telefoon die wie weet wat voor belangrijke berichtjes aankondigden …? 

Mij valt steeds meer op dat hoe meer ik met mijn aandacht ben bij wat ik doe, hoe beter het resultaat is. 

Of het nou koken is of een gesprek voeren, een project opzetten of een verslag uitwerken, een plank ophangen of een formulier invullen, het loont om het met aandacht te doen.   En de tomatensaus? Die was heerlijk!

Wil je meer tips over hoe je Mindful kunt lezen en je ontvangt nog niet mijn gratis nieuwsbrief? Klik hier waardoor je op de homepage komt en vul je e-mailadres in in het gele vakje. Je krijgt de nieuwsbrief dan tweewekelijks in je mailbox.

3 augustus 2015 Category: aandacht en het hier en nu

Return