Vastgegroeid aan je mobieltje? (en de rest?)

mobiele telefoons Gisteravond heb ik een interessante presentatie bijgewoond van Vincent Ariëns, de oprichter van Seats2Meet. Volgens hem hebben we na de agrarische samenleving en de industriële samenleving nu het stadium van de data society bereikt, ofwel de society 3.0. We leven steeds meer in een digitale wereld, die ons niet alleen allerlei informatie levert maar ons vooral een platform biedt om elkaar te ontmoeten. Geweldig. Wat een mogelijkheden, wat een kansen....! Het enige is dat het allemaal zoveel tijd kost.

 

Het kan niet anders of het gaat ten koste van andere waardevolle dingen, zoals menselijk contact, rust, tijd om te rommelen, tijd om te ontspannen en te genieten van dierbaren en de natuur....

Moeten we er dan maar tegen zijn? Moeten we gaan pleiten voor een samenleving waarin we al die apparaatjes naast ons neerleggen of uitzetten, en weer terug naar vroeger, toen alles beter was....?

Ja en nee.

Omarm wat er is, geniet van alle mogelijkheden die we hebben. De wereld is er groter door geworden en in bepaalde opzichten boeiender.

Maar

Houd zelf de regie! Laat je niet gekmaken. Kies bewust. Denk bij iedere nieuwe vorm goed na of je dit daadwerkelijk nodig hebt.

Stel jezelf kritische vragen:

  • Wordt ik er beter van? En zo ja, wat levert het me dan op? Maak het concreet.

  • Wat lever ik er voor in?

    Alles wat je doet kost tijd, als je dus besluit om ergens aan mee te doen, gaat dat automatisch ten koste van iets anders. Van wat?? Heb je dit er voor over??

  • Neem de tijd. Kies vanuit rust, niet als je ondertussen drie andere dingen aan het doen bent. Neem af en toe de tijd om even een paar minuten te stoppen met wat je aan het doen bent. Maak een wandelingetje. Creëer afstand. Neem daarna je besluit.

  • Klinkt dit alsof dit voor jou te laat is? Heb je al het gevoel dat je wellicht te veel bent meegesleurd? 

    Je kunt altijd iets terugdraaien. Krijg je te veel mails; ga dingen afzeggen en schrijf je hier en daar uit. Communiceer je op te veel fronten (facebook, twitter, hyves etc.), stop met een aantal dingen. Krijg je te veel informatie binnen waar je geen tijd voor hebt om het tot je te nemen; delete, schrijf je uit, gooi weg. Neem actie, besteed er geen tijd meer aan.

  • Nee zeggen geeft ruimte. Ruimte voor andere dingen, dingen die je echt nodig hebt, waar je naar verlangt. Gun je zelf dit. 

Houd de controle over je eigen leven en je eigen tijd!

Er is er maar een die kan bepalen wat voor jou van waarde is en dat ben jezelf.....

1 april 2014 Category: aandacht en het hier en nu

Return