Hoge werkdruk? Neem pauze!

hangmat

 

In mijn werk ben ik altijd weer op zoek naar nieuwe wijsheden. Naar lessen vanuit de Mindfulness, inzichten om te delen met cliënten en cursisten, ontwikkelingen om te onderzoeken en uit te werken tot nieuwe  workshops of te verwerken in coachingssessies...

En omdat ik niet alleen professional maar allereerst mens ben kom ik op mijn eigen pad ook van alles tegen om te onderzoeken en van te leren.

Eerlijk gezegd gebeurt het vaak dat ik er eerst zelf tegenaan looop en mee worstel. Als ik er echter vervolgens in slaag om hier zelf in te groeien en wijsheid uit te putten is het vervolgens geweldig om het in coaching en trainingen te verwerken. Omdat ik dan weet waar ik het over heb. Het verdiept mijn begrip en vergroot mijn passie.

De laatste tijd heb ik me professioneel gezien veel bezig gehouden met (werk)druk en stress, met name in coachingstrajecten en mijn schrijverij. Daarnaast staan er een aantal prachtige workshops op stapel en komen er alweer nieuwe aanvragen binnen. Dat gecombineerd met een privéleven waar ook het een en ander in gebeurt wat aandacht vraagt leidt tot een hectische tijd.

En dan komt er zo'n moment dat de flow waar je in zit ineens lijkt te vertragen. Ken je dat? Kleine kwaaltjes, onrustig slapen en steeds meer het gevoel dat ik nog van alles "moet doen".

Tijd voor een oude Zen-wijsheid:

"MEDITEER IEDERE DAG 20 MINUTEN, BEHALVE ALS JE HET DRUK HEBT, DAN MEDITEER JE EEN UUR."

Voor mij betekent dat: tijd creëeren om rust te nemen en stil te staan, juist als je het gevoel hebt dat je daar geen tijd voor hebt. Dus ook al is je "to do lijstje" nog zo lang, ga mediteren, of wandelen, of gewoon even zitten met een kop koffie.

Neem tijd om uit te rusten en stil te zijn. En je zult zien, daarna ben je weer kalmer, meer geconcentreerd en creatiever.

Ik weet dat het zo werkt (uit onderzoek en uit eigen ervaring) maar toch was ik het eventjes 'vergeten'......

Dank zij de zen-wijsheid weet ik weer wat me te doen staat. Even in de Pauzestand. heerlijk!

5 september 2015 Category: gezondheid en energie

Return